Wykonanie
Boczek pieczony w
majeranku i
czosnku piekę kilka
razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa
wędlina na kanapki, jako przekąska.Tym razem już zamarynowany
boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo
papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :)Składniki- ok. 1 kg
boczku surowego- 3 ząbki
czosnku-
majeranek-
papryka wędzona mielona-
sólWykonanie
Boczek myję i osuszam.
Czosnek przeciskam przez praskę i dokładnie ucieram z
solą i
majerankiem. Powstałą papką nacieram
mięso ze wszystkich stron , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie
boczek odwijam z folii, nacieram z każdej strony wędzoną
papryką. Przekładam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładam do zimnego piekarnika, piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej, w czasie pieczenia klika
razy boczek podlewam niewielką ilością gorącej
wody i obracam na boki. Kiedy
boczek jest upieczony, jeszcze gorący wyjmuję z piekarnika i szczelnie owijam folią aluminiową ( dzięki temu pozostanie bardzo soczysty i łatwo się go kroi ), po wystudzeniu przekładam do lodówki.
Boczek podaję na zimno, świetnie smakuje z dodatkiem remulady duńskiej Folwark, lub na kanapce z
musztardą.Smacznego :)