Wykonanie
Coś dla osób, które nie boją się kalorii :) Świetnie się prezentuje na świątecznym
stole. Podane teściom, sprawi, że staniemy się pełnoprawnymi
Paniami domu. Co to takiego? Tania, domowa, rolada boczkowa :)Potrzebujecie:1 kg
surowego boczku (bez kości!!!)3 ząbki
czosnku2 łyżeczki ziarenek
kolendry1 łyżeczka
majeranku2 łyżeczki
musztardy francuskiej
suszone śliwki - ok 20 sztuk
Sól,
pieprz, suszona
paprykaBoczek rozcinamy na plaster o grubości około 1 cm. Uwaga, czasem nie wystarczy jedno cięcie na pół, potrzebne będą 2. Jeśli mamy skórę możemy ją odkroić lub zostawić (ja zostawiłam).
Boczek po obu stronach smarujemy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, rozciśniętymi ziarenkami
kolendry, sypiemy mocno
solą,
pieprzem,
papryką i
majerankiem. Następnie smarujemy
musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy na dobę do lodówki.Następnego dnia układamy
śliwki suszone na roladzie (liczba według uznania), zawijamy
boczek w roladę, owijamy roladę nitkę i
mięso wkładamy w brytfance lub rękawie do pieczenia do piekarnika na 200 stopni i około 1h. (1 godzina na kilogram
mięsa).
Czas przygotowania: cięcie i przyprawienie: 15 minutPieczenie: 1hKoszt rolady: 15-20 zł.Stopień trudności: średnie