Wykonanie
Na moim wielkanocnym
stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. Uwielbiam go jeść z
chrzanem i
sałatką jarzynową, a Wy?
Składniki (u mnie dwie porcje):Do gotowania :1 kg
karkówki wieprzowej700-800 g.
surowego boczku3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegoDodatkowo :500 g.
wątróbki drobiowej4
cebule3-4 łyżki
oleju do smażenia2
jajka4-5 łyżek
bułki tartej + do posypania formy
masło do posmarowania formy
sól, świeżo mielony
czarny pieprzsuszony
majeranek i
lubczykczosnek granulowanyPrzygotowanie :
Karkówkę i
boczek gotuję w lekko osolonej wodzie z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż będą bardzo miękkie. Na patelnię wlewam
olej, wrzucam posiekane w kawałki
cebule, podsmażam je do zeszklenia, po czym dorzucam
wątróbkę i smażę razem ok. 5 minut. Gdy wszystko przestygnie (gotowane
mięso i
wątróbka) przepuszczam je razem przez maszynkę (całą zawartość patelni, razem z pozostałym tłuszczem). Do masy
mięsnej wbijam
jajka, dodaję
bułkę tartą i
przyprawy do smaku, dokładnie mieszam aż wszystko się ładnie połączy. Foremki do pieczenia smaruję dokładnie
masłem i oprószam
bułką tartą, wykładam masę
mięsną, wyrównuję powierzchnię i wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut. Kroję po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.