ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI

KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.
W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę.
Składniki:
60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki)
50 dkg surowego boczku
3 jajka
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
sól
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziołowy
majeranek
1/2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
olej
Wykonanie:
Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/kotlety-mielone-bez-panierki.html