Wykonanie
Dziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich
schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki
schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.W raz ze
schabem zmieliłam kawałek
boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne
mięso np. gulaszowe,
łopatkę,
karkówkę czy
szynkę.
Składniki:60 dkg
schabu wieprzowego (
łopatki,
szynki)50 dkg
surowego boczku3
jajka2
cebule3 łyżki
bułki tartejsólliść laurowyziele angielskiepieprz ziołowymajeranek1/2 szklanki
wody1 ząbek
czosnkuolejWykonanie:
Mięso mielimy razem z
cebulą i
czosnkiem, dodajemy
bułkę tartą,
sól,
pieprz,
majeranek,
jajka i
wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki
bulionu (lub
wody) , wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej.