ßßß Cookit - przepis na KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI

KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI

nazwa

Wykonanie

Udka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad.
Podane z delikatnymi kluskami kładzionymi i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ...
Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :))
Składniki:
2 udka ka cze
2 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
sól
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liść laurowy
3 cebule
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawami: roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju i obsmażamy udka z obu stron dość mocno rozpoczynając od strony ze skórą. Po obsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Po tłuszczu z wysmażonej kaczki podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, na koniec wlewamy na patelnię 1/4 szklanki wody, całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 1h. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami i buraczkami lub modrą kapustą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/kacze-udka-w-tymianku-i-cebuli.html