Wykonanie
Udka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy
mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad.Podane z delikatnymi kluskami kładzionymi i modrą
kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ...Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :))

Składniki:2 udka ka cze2 ząbki
czosnkumajeranektymianeksólpieprz ziołowyziele angielskieliść laurowy3
cebule1 łyżeczka
olejuWykonanie:

Umyte i osuszone udka nacieramy
przyprawami: roztartym
czosnkiem,
majerankiem,
solą i
pieprzem ziołowym. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni łyżeczkę
oleju i obsmażamy udka z obu stron dość mocno rozpoczynając od strony ze skórą. Po obsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Po tłuszczu z wysmażonej
kaczki podsmażamy na złoty kolor posiekaną
cebulę, na koniec wlewamy na patelnię 1/4 szklanki
wody, całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie, gałązki świeżego
tymianku, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 1h. Podajemy z
ziemniakami, kopytkami lub kluskami i
buraczkami lub modrą
kapustą.