ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Nie wiem ile razy próbowałam pokazać Wam to mięso... za każdym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab w sosie chrzanowym jest zupełnie niekłopotliwym daniem, które można przygotować dosłownie w międzyczasie. Inspirowałam się pomysłem Mamy, która wołowinę z rosołu zazwyczaj podaje właśnie z takim sosem. Pomyślałam sobie, że przecież schab też mógłby dobrze smakować z sosem chrzanowym. Nie pomyliłam się! Zachęcam do spróbowania!
Składniki (na ok. 6 kawałków schabu):
- 6 plastrów schabu (grubość ok. 1 cm, nie rozbijamy),
- 1 cebula,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, pieprz czarny ziarnisty, czosnek granulowany, majeranek otarty,
- 2-3 łyżki chrzanu w słoiczku,
- 1 łyżka oleju,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- dodatkowo do zagęszczenia sosu: mąka pszenna.
1. Pokrojony schab nacieramy z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
2. Wkładamy do pojemnika z przykrywką, a następnie do lodówki na 3-4 godziny.
3. Na łyżce oleju podsmażamy z obu stron schab - do zabielenia. Obraną i przekrojoną na pół cebulę podsmażamy razem z mięsem. Na koniec, gdy mięso będzie już podsmażone, na patelnię wlewamy pół szklanki wody i maksymalnie zwiększamy gaz. Łyżką mieszamy gotującą się wodę, by "zeskrobać" cały smak mięsa z patelni. Całość dodajemy do garnka z mięsem.
4. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy zabielone mięso. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy chrzan - mieszamy do połączenia. Można zagęścić mąką (ja pominęłam ze względów dietetycznych :) ). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/schab-w-sosie-chrzanowym.html