Wykonanie
Nie wiem ile
razy próbowałam pokazać Wam to
mięso... za każdym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć.
Schab w
sosie chrzanowym jest zupełnie niekłopotliwym daniem, które można przygotować dosłownie w międzyczasie. Inspirowałam się pomysłem Mamy, która
wołowinę z rosołu zazwyczaj podaje właśnie z takim sosem. Pomyślałam sobie, że przecież
schab też mógłby dobrze smakować z
sosem chrzanowym. Nie pomyliłam się! Zachęcam do spróbowania!
Składniki (na ok. 6 kawałków
schabu):- 6 plastrów
schabu (grubość ok. 1 cm, nie rozbijamy),- 1
cebula,-
przyprawy Prymat:
sól,
pieprz czarny mielony,
pieprz czarny ziarnisty,
czosnek granulowany,
majeranek otarty,- 2-3 łyżki
chrzanu w słoiczku,- 1 łyżka
oleju,-
ziele angielskie,
liść laurowy,- dodatkowo do zagęszczenia sosu:
mąka pszenna.
1. Pokrojony
schab nacieramy z obu stron
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
majerankiem.
2. Wkładamy do pojemnika z przykrywką, a następnie do lodówki na 3-4 godziny.
3. Na łyżce
oleju podsmażamy z obu stron
schab - do zabielenia. Obraną i przekrojoną na pół
cebulę podsmażamy razem z
mięsem. Na koniec, gdy
mięso będzie już podsmażone, na patelnię wlewamy pół szklanki
wody i maksymalnie zwiększamy gaz. Łyżką mieszamy gotującą się
wodę, by "zeskrobać" cały smak
mięsa z patelni. Całość dodajemy do garnka z
mięsem.
4. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki
wody, dodajemy
liście laurowe, ziele i
pieprz ziarnisty. Doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej
wody wrzucamy zabielone
mięso. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy
chrzan - mieszamy do połączenia. Można zagęścić
mąką (ja pominęłam ze względów dietetycznych :) ). Smacznego!