Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj publikuję post uzupełniający do przepisu na pyszne szybkie
ziemniaki. którym towarzyszy właśnie
kapusta zasmażana. Jest niezwykle smaczna i jak dla mnie wystarczyłaby za bigos, ale co tam... Idą Święta, więc bigos też się przyda...Składniki na 4-5 porcjiokoło 70 dag
kapusty kiszonej2 szklanki
wody1 spora
cebula2 ząbki
czosnku3-4
grzybki suszone (opcjonalnie)kawałeczek pokrojonej drobno wędzonki2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka z brzuszkiem
majeranku ( u mnie jeszcze trochę świeżych listków
tymianku)płaska łyżeczka
pieprzu ziołowego2 łyżeczki z brzuszkiem
cukru3-4 łyżki
oleju do smażenia lub 2 łyżki masa klarowanego
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanieLINK do filmu z przepisem
Kapustę, jeśli bardzo kwaśna krótko przelewam na sicie zimną
wodą. Osączam.
Kapusta gotowa ma strasznie długie kawałki, bo siekają ją maszyny jak leci przez całość, dlatego ja ją siekam, by nie wkurzała przy posiłku. Wlewam do garnka z
kapustą wodę i dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie,
majeranek,
tymianek,
pieprz ziołowy. Kiedy zaczyna się gotować trochę
solę i słodzę, bo lubię słodko-kwaśne potrawy. Gotuję około 30-40 minut a raczej tyle czasu, by tylko zmiękła zachowując jednak jędrność.Kiedy gotuje się
kapusta podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę. Jak się zeszkli dodaję posiekane
grzyby i smażę około 2-3 minut.Odcedzam
kapustę, odlewając szklankę płynu (pyszny
wywar - do natychmiastowego wypicia-leczy żołądek), którym też trochę podlewam
grzybki z
cebulą -jak wyparuje, dodaję do
grzybków pokrojoną wędzonkę i
czosnek posiekany z
tymiankiem. Krótko podsmażam i zaraz dodaję
kapustę. Mieszam i próbuję. w razie potrzeby koryguje smak. Mniam!!!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika