Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe do krokietów2 szklanki
mąki2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody lub tyle, by ciasto dało się rozlewać na patelnipłaska łyżeczka
soli2 łyżki
olejuszczypta
soliWykonanieMieszamy składniki Przy pomocy robota i odstawiamy na kilka minut ciasto naleśnikowe, by odpoczęło. Smarujemy patelnie tłuszczem do wysokich temperatur (
olej rzepakowy) tylko na początku. Smażymy naleśniki i układamy po usmażeniu jeden na drugim. Przykrywamy drugim talerzem, by nie wysychały.Przygotowanie farszuFarsz najlepiej zrobić dzień wcześniej i większą ilość, z której część możemy przechować do następnego razu, kiedy to zapragniemy pierogów z
kapustą i
grzybami polskiego rodzaju empanadas w cieście kruchym lub rożków z
francuskiego ciasta . W każdym tym przypadku farsz z kiszonej gotowanej
kapusty i posiekanych
grzybów rewelacyjnie się sprawdza i sporządzony jest z najprostszych, tanich i nieprzetworzonych składników (bez niego, w Polsce, nie ma Świąt Bożego Narodzenia)Farsz (podwójna porcja)2 kg
kiszonej kapusty20
suszonych grzybów2
cebule2-3 pazurki
czosnkusólpieprz1 łyżka
cukru5 ziaren
ziela angielskie2-3
liście lauroweFarsz z
kiszonej kapusty i
grzybów - wykonanie
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna moczymy przez godzinę i odsączamy. Wrzucamy do garnka wraz z
liściem laurowym,
zielem angielskim. Zalewamy
wodą, by zakryła
kapustę i solimy płaską łyżką
soli kamiennej lub morskiej. Gotujemy około godziny. Dorzucamy
grzyby, nie mieszamy, niech gotują się na wierzchu a ich smak niech przenika do
kapusty. Po dwudziestu minutach wyjmujemy
grzyby na dużą deskę. Wystudzoną
kapustę porządnie osączamy na sitku, przyciskając ręką.
Wywar z gotowania można zlać do słoika i użyć do gotowania smacznej zupy warzywnej z dodatkiem
mięsa drobiowego (pycha). Ostudzone
grzyby siekamy w drobną kostkę i przerzucamy do dużej miski. Wykładamy
kapustę na deskę, siekamy na drobno i dorzucamy do
grzybów.
Cebulkę rumienimy w niewielkiej w dwóch łyżkach
oleju na rozgrzanej patelni, dodając pod koniec starty na tarce
czosnek. Chwilę podsmażamy i zestawiamy z ognia (przypalony
czosnek psuje smak potraw).
Cebulkę z
czosnkiem wygarniamy do
kapusty i
grzybów i dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier, 3-4 łyżki dobrej jakości
oleju tłoczonego na zimno (
słonecznikowy, lniany) i wszystko dokładnie mieszamy, co jakiś czas próbując smak. Wypełniamy farszem ciasto kluskowe pierogowe (przepis na ciasto pierogowe) naleśniki (traktując naleśnik, jak liść kapuściany do gołąbków), tniemy na kwadraty
ciasto francuskie, składamy w trójkąty, zamykając farsz (rożki smarujemy
białkiem i pieczemy w temperaturze 195 -200 stopni C. około 20 minut, postępujemy identycznie, jak w przepisie na rożki z
serem) lub robimy empanadas (pierogi z ciasta kruchego - można skorzystać z przepisu na ciasto kruche, eliminując z niego
cukier i dodać trochę
soli - pieczemy wtedy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.) Uniwersalny farsz
kapusty z
grzybami pasuje do różnego typu ciast i można go wzbogacać innymi dodatkami, jak chude
mięso drobiowe,
ocet balsamiczny,
sos sojowy, tworząc apetyczną kuchnie ze
smakami z całego świata - modną kuchnię fusion .