Wykonanie
Już niedługo wigilia, więc dziś zachęcam do zrobienia krokietów z
kapustą i
grzybami. Nie
mogę napisać że to moje ulubione, bo ja ogólnie uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Ale te przygotowuję nie tylko na wigilię.


Składniki na ciasto:2 szklanki
mleka2 szklanki
wody2 szklanka
mąki2
jajkaszczypta
soli5-6 łyżek
olejuWykonanie:
Jajka roztrzepać, dodać
mleko,
olej,
sól oraz
mąkę. wszystko dobrze roztrzepać aby w cieście nie było grudek Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.Składniki na farsz:70 dag
kiszonej kapusty5 dag suchych
grzybów2-3
cebulesólpieprzolejWykonanie:
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu.
Grzyby i
kapustę gotujemy. Odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę.
Cebulę czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju. Do podsmażonej
cebulki dodajemy
kapustę i
grzyby, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i razem chwilę podsmażamy. Ciepły farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Składamy w kopertę, panierujemy w cieście naleśnikowym i
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.Smacznego!