ßßß
 
            
         Składniki na ciasto:- 1 kg mąki- 1 jajko- około 2 szklanki gorącej wody- łyżeczka soli- szczypta pieprzu- 2 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 1,5 kg kapusty kiszonej- 0,5 kg grzybów leśnych suszonych- 2 duże cebule- 2-3 łyżki oleju- pieprz, sólPrzygotowanie:Kapustę obgotować, odcisnąć. Grzyby obgotować, dokładnie opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę zmielić w maszynce do mięsa z użyciem sitka z najmniejszymi oczkami. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej kapusty i grzybów. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.Pierogi idealnie smakują z barszczem czerwonym, uwielbiam zarówno wersję prosto z wody jak i te odsmażane.
Składniki na ciasto:- 1 kg mąki- 1 jajko- około 2 szklanki gorącej wody- łyżeczka soli- szczypta pieprzu- 2 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 1,5 kg kapusty kiszonej- 0,5 kg grzybów leśnych suszonych- 2 duże cebule- 2-3 łyżki oleju- pieprz, sólPrzygotowanie:Kapustę obgotować, odcisnąć. Grzyby obgotować, dokładnie opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę zmielić w maszynce do mięsa z użyciem sitka z najmniejszymi oczkami. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej kapusty i grzybów. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.Pierogi idealnie smakują z barszczem czerwonym, uwielbiam zarówno wersję prosto z wody jak i te odsmażane.

