Wykonanie
Farsz do tych pierogów przygotowuję nieco inaczej niż większość osób jakie znam. Taki farsz przygotowywała moja mama i pierogi zawsze bardzo nam smakowały. Zarówno
kapustę i
grzyby mielę przez maszynkę do
mięsa na najmniejszym sitku, dzięki
czemu farsz posiada zwartą kleista konsystencję. Bardzo dobrze formuje się pierogi i smak jest równie super.

Składniki na ciasto:- 1 kg
mąki- 1
jajko- około 2 szklanki gorącej
wody- łyżeczka
soli- szczypta
pieprzu- 2 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 1,5 kg
kapusty kiszonej- 0,5 kg
grzybów leśnych suszonych- 2 duże
cebule- 2-3 łyżki
oleju-
pieprz,
sólPrzygotowanie:
Kapustę obgotować, odcisnąć.
Grzyby obgotować, dokładnie opłukać i odcisnąć z nadmiaru
wody.
Grzyby i
kapustę zmielić w maszynce do
mięsa z użyciem sitka z najmniejszymi oczkami.
Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na
oleju. Usmażoną
cebulę dodać do zmielonej
kapusty i
grzybów. Całość doprawić
solą i
pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym
mąką, aby się nie posklejały. Zagotować
wodę z
solą i łyżką
oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z
wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.Pierogi idealnie smakują z barszczem czerwonym, uwielbiam zarówno wersję prosto z
wody jak i te odsmażane.

