Wykonanie
To moje pierwsze pierogi z
kapustą jakie robiłam i
powiem nieskromnie, że są bardzo bardzo pyszne!!! Akurat zabrałam się za nie w niedzielę i część zamroziłam by na Święta były już gotowe. Skorzystałam z przepisu mojej mamy, która oczywiście robi najlepsze pierożki.

Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2-3 łyżki
olejusólNa farsz:1 kg
kapusty kiszonej - najlepiej domowej roboty1 duża
cebula1 garść
suszonych grzybkówpieprzsól (opcjonalnie ponieważ myślę, że
kapusta jest wystarczająco słona)Sposób przygotowania:1.
Kapustę opłukać w wodzie jeśli jest za kwaśna, zalać
wodą i gotować do miękkości. Następnie drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do
mięsa.2.
Grzyby namoczyć, następnie gotować do miękkości (ok 1 godziny). Drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do
mięsa.3. Posiekaną
cebulę zeszklić na
oleju, dodać do
kapusty i
grzybów, wymieszać, doprawić do smaku
pieprzem.4. Ugnieść ciasto, lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym
masłem lub zeszkloną
cebulką.

Smacznego :)