Wykonanie
Oto kolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane
kapustą z
grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim
stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze.Na ciasto:0,5 kg
mąki krupczatki2
jaja2 szklanka
mleka1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
wody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste)
olej do smażeniaNa farsz:1 kg
kiszonej kapusty30 g
suszonych grzybów1 duża
cebulapieprzsólolej do smażenia2
jaja2 łyżki
mlekabułka tartaolej do smażenia
Grzyby zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy
wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy.
Kapustę zalewamy
wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno siekamy razem z
grzybami.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości
oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki
mąki i zasmażamy. Dodajemy
kapustę z
grzybami, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy.Miksujemy
mleko z
jajami, dodajemy
mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy
wodę (ciasto powinno być lejące).Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości
oleju (najlepiej posmarować
olejem patelnię przy pomocy pędzelka).Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w
jajku roztrzepanym z
mlekiem, a następnie w
bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni.SMACZNEGO :-)