Wykonanie
Chyba wszyscy uwielbiamy krokiety.Od lat goszczą na naszych stołach i niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem.Dzisiaj mam dla Was swój przepis i sprytny sposób na zwijanie naleśników,aby ilość krokietów była dwukrotnie większa.Taką metodę popatrzyłam kiedyś na weselu, i chętnie ją wykorzystuję w swojej kuchni,zwłaszcza, gdy spodziewam się wielu gości.
Składniki: (porcja na 16 naleśników czyli 32 krokiety)naleśniki:2 szklanki
wody2 szklanki
mleka1
jajko2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliok. 500 g
mąkifarsz:1 kg
kapusty kiszonej30 dag
pieczarek50 g
suszonych grzybówduża
cebula, albo 2 mniejsze2-3 łyżki
olejusól,
pieprzponadto:2 rozmącone
jajkabułka tartaolej do smażenia
Sposób przygotowania:Naleśniki:
Wodę,
mleko,
jajko,
sól i
olej krótko zmiksować. Stopniowo dodawać
mąkę. Nie musicie dodawać całej
mąki, konsystencja ciasta powinna przypominać dosyć rzadką
śmietanę. Ciasto odstawić na 30 minut.Patelnię rozgrzać. Przed pierwszym smażeniem posmarować delikatnie
olejem. Najlepiej zamoczyć ręcznik papierowy w
oleju i przetrzeć nim patelnię. Kolejno smażyć naleśniki.Farsz:
Grzyby zalać letnią
wodą i moczyć 2-3 godziny. Ugotować do miękości.
Kapustę, gdyby była zbyt kwaśna wypłukać. Zalać zimną
wodą. Ugotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać drobno pokrojone
pieczarki. Posolić, smażyć do momentu, aż
woda odparuje, a
pieczarki będą miękkie.
Kapustę dobrze odcisnąć z
wody, drobno poszatkować i dodać do
pieczarek. Na koniec dodać pokrojone i ugotowane
grzyby. Całość chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Farsz odstawić i wystudzić.Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Rozsmarować po powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon i przeciąć na połowę (patrz zdj.) Odciąć także brzegi naleśników.
Każdy krokiet zanużyć w rozmąconym
jajku i obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoto.Smacznego :)