ßßß
Składniki: (porcja na 16 naleśników czyli 32 krokiety)naleśniki:2 szklanki wody2 szklanki mleka1 jajko2 łyżki oleju1 łyżeczka soliok. 500 g mąkifarsz:1 kg kapusty kiszonej30 dag pieczarek50 g suszonych grzybówduża cebula, albo 2 mniejsze2-3 łyżki olejusól, pieprzponadto:2 rozmącone jajkabułka tartaolej do smażenia
Sposób przygotowania:Naleśniki: Wodę, mleko, jajko, sól i olej krótko zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę. Nie musicie dodawać całej mąki, konsystencja ciasta powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę. Ciasto odstawić na 30 minut.Patelnię rozgrzać. Przed pierwszym smażeniem posmarować delikatnie olejem. Najlepiej zamoczyć ręcznik papierowy w oleju i przetrzeć nim patelnię. Kolejno smażyć naleśniki.Farsz: Grzyby zalać letnią wodą i moczyć 2-3 godziny. Ugotować do miękości.Kapustę, gdyby była zbyt kwaśna wypłukać. Zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Posolić, smażyć do momentu, aż woda odparuje, a pieczarki będą miękkie. Kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno poszatkować i dodać do pieczarek. Na koniec dodać pokrojone i ugotowane grzyby. Całość chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić i wystudzić.Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Rozsmarować po powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon i przeciąć na połowę (patrz zdj.) Odciąć także brzegi naleśników.
Każdy krokiet zanużyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.Smacznego :)