Wykonanie
Składniki farszu:2 duże
cebule1 czubata łyżeczka
majerankusólpieprz400 g
pieczarek750 g
kapusty kiszonejoliwaSkładniki ciasta na naleśniki:250 g
mąki2
jajka2 łyżki
oleju300 ml
mleka50 ml
wodyPozostałe składniki:2
jajkaokoło szklanki
bułki tartejolej do smażenia krokietówWykonanie farszu:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy
majeranek i podsmażamy na małym ogniu na
oliwie do momentu zeszklenia się
cebulki.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i
pieprzymy do smaku. Dolewamy 2 łyżki
oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania
wody z
pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.Po ugotowaniu,
kapustę studzimy , odciskamy z
wody i drobno kroimy.Tak przygotowane
pieczarki,
cebulę i
kapustę łączymy, doprawiamy
solą oraz dość mocno
pieprzem i dokładnie mieszamy.Wykonanie krokietów:Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem.Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki:Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę naleśniki na patelni ceramicznej, dzięki
czemu nie muszę używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej.Po usmażeniu naleśników zaczynamy przygotowywać krokiety:2
jajka wybijamy do dużej miseczki, trochę solimy i
pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz.Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół.Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w
jajku, a następnie w
bułce.Krokiety smażymy na gorącym
oleju z obu stron.
Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto.Smażąc krokiety, kładziemy je na patelnię najpierw zawiniętymi końcami do dołu. Dzięki temu utrwali się ich kształt.Smacznego :)