Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
kapusta kiszona 500 gramów
grzyby suszone 50 gramów
cebula 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
olej 4 łyżek stołowych
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby zalać szklanką
wody i odstawić na noc. W tej samej wodzie ugotować je, odcedzić i posiekać. Drobno pokrojona
kapustę zalać niewielka ilością
wody oraz
wywarem z
grzybów i gotować 30 minut z dodatkiem
liści laurowych,
ziela angielskiego oraz
pieprzu. Oczyszczoną, posiekana
cebule usmażyć na 3 łyżkach
oleju i dodać do
kapusty razem z
grzybami. Gotować 20 minut, ostudzić i doprawić.Do przesianej
mąki dodać szczyptę
soli oraz
jajko i wlać tyle
wody, aby zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 2 części, kolejno rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić szklanką krążki o średnicy ok. 7 cm. Po środku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Osączyć i włożyć do miski z łyżka
oleju. Można podawać z podsmażoną
cebulką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: