ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
kapusta kiszona 500 gramów
grzyby suszone 50 gramów
cebula 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
olej 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte grzyby zalać szklanką wody i odstawić na noc. W tej samej wodzie ugotować je, odcedzić i posiekać. Drobno pokrojona kapustę zalać niewielka ilością wody oraz wywarem z grzybów i gotować 30 minut z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz pieprzu. Oczyszczoną, posiekana cebule usmażyć na 3 łyżkach oleju i dodać do kapusty razem z grzybami. Gotować 20 minut, ostudzić i doprawić.
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli oraz jajko i wlać tyle wody, aby zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 2 części, kolejno rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić szklanką krążki o średnicy ok. 7 cm. Po środku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Osączyć i włożyć do miski z łyżka oleju. Można podawać z podsmażoną cebulką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11187/Pierogi-z-kapusta-i-grzybami