Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
jajka 3 sztuk
kapusta kiszona 500 gramów
liść laurowy 2 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 50 gramów
masło według uznania
jałowiec według uznania
olej 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki dodać jedno
jajko, szczyptę
soli oraz ok. pół szklanki
wody i wyrobić gładkie ciasto.Umyte
grzyby na noc namoczyć w pół litrze
wody. Następnego dnia ugotować, odcedzić i drobno pokroić.
Kapustę przepłukać, odcisnąć i posiekać. Zalać
wywarem z
grzybów, przyprawić i gotować ok. 30 minut. oczyszczoną, posiekana
cebulę podsmażyć na
oleju, dodać
kapustę. Mieszając, doprawić
solą,
pieprzem i dość obficie jałowcem, dodać
grzyby i odparować, ostudzić.Do farszu dodać ugotowane, posiekane 2
jajka.Rozwałkować ciasto i wykroić kółka, na każdym nałożyć po porcji farszu, zalepić brzegi, wyrabiając pierogi. Gotować partiami w osolonej wodzie, a przed podaniem usmażyć na
maśle.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: