ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
jajka 3 sztuk
kapusta kiszona 500 gramów
liść laurowy 2 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 50 gramów
masło według uznania
jałowiec według uznania
olej 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać jedno jajko, szczyptę soli oraz ok. pół szklanki wody i wyrobić gładkie ciasto.
Umyte grzyby na noc namoczyć w pół litrze wody. Następnego dnia ugotować, odcedzić i drobno pokroić. Kapustę przepłukać, odcisnąć i posiekać. Zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować ok. 30 minut. oczyszczoną, posiekana cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Mieszając, doprawić solą, pieprzem i dość obficie jałowcem, dodać grzyby i odparować, ostudzić.
Do farszu dodać ugotowane, posiekane 2 jajka.
Rozwałkować ciasto i wykroić kółka, na każdym nałożyć po porcji farszu, zalepić brzegi, wyrabiając pierogi. Gotować partiami w osolonej wodzie, a przed podaniem usmażyć na maśle.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11560/Pierogi-z-kapusta