ßßß Cookit - przepis na Rumiane pierogi z kapustą i grzybami

Rumiane pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 2 sztuk
kapusta kiszona 75 dekagramów
grzyby suszone 12 sztuk
cebula 1 sztuk
pieprz mielony według uznania
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Przygotowanie nadzienia: grzyby wypłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym ugotować je w tej samej wodzie, odcedzić ( wywar zachować) i drobno posiekać. kiszoną kapustę lekko opłukać i odcisnąć. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać odciśniętą kapustę, podlać wywarem z grzybów i dusić, aż kapusta będzie miękka, a płyn wyparuje. jedno jajko ugotować na twardo, posiekać z grzybami, wymieszać z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: z mąki, jajka, szczypty soli i niewielkiej ilości ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i szklanką wycinać z niego krążki. Na środek każdego nakładać po małej łyżeczce ostudzonego nadzienia, po czym mocno zlepiać brzegi ciasta. wkładać pierożki do wrzącej posolonej wody i gotować ok. 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, a tuż przed podaniem ładnie zrumienić je na rozgrzanym na patelni oleju lub ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić olejem i ładnie zezłocić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Komentarze:
Autor: gosia
Data: 2008-12-19
bardzo to mi pomoglo bo niemialam pojecia jak to zrobic. serdecznie dziekuje.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4435/Rumiane-pierogi-z-kapusta-i-grzybami