Wykonanie
Uszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek do barszczu wigilijnego na świątecznym
stole. Zdecydowanie kojarzą się z dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :)
Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszekSkładniki:
Na ciasto:500g
mąki1
jajkoOdrobina gorącej
wodySzczypta
soliFarsz:
600g
kiszonej kapusty100g
suszonych grzybów100g
masła1
cebulaSól,
pieprz,
liść laurowy, 4 ziarenka
ziela angielskiego, 6 ziarenek
pieprzuPrzygotowanie farszu:
Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać
grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone
grzyby kroimy na drobne kawałki.
Kapustę siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
maśle. W garnuszku umieszczamy
kapustę,
grzyby oraz podsmażoną
cebulę. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
zielem angielskim i
liściem laurowym. Dusimy całość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy na talerz by nieco przestygło.Przygotowanie uszek:
Mąkę wraz z
jajkiem i
wodą wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę
wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej
wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju
mąki, więc trzeba dodawać stopniowo. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy kwadraty. Następnie na środek wykładamy farsz* i lepimy uszka: najpierw zaginamy na pół po przekątnej. Przykładamy palec do trójkąta i zlepiamy rogi razem na palcu. Robimy tak z całym
ciastem i farszem. Następnie gotujemy uszka. Wrzucamy je do wrzącej osolonej
wody, czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Jeśli chcemy uszka mrozić to wówczas gotujemy je krócej, około 1 minuty. Następnie układamy je na desce w zamrażalniku. Kiedy zamarzną to przesypujemy odpowiadającą nam ilość do woreczka. Jest to doskonały sposób by za jednym razem przygotować sobie kilka porcji uszek.
*Wykładając farsz na uszka uważamy by wyjąć z niego
liść laurowy oraz ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego.