Wykonanie
Pierogi
drożdżowe, smażone na patelni. Ciasto nie wymaga rośnięcia, a przepis jak zwykle z zasobów rodzinnych, sprzed wielu, wielu lat. Nadzienie oczywiście jakie się chce. U mnie na Wigilię obowiązkowo z
kapustą i
grzybami oraz w towarzystwie czerwonego barszczu. W ciągu całego roku i np. na Sylwestra może być
mięsne, warzywne itp.
Składniki:Ciasto:- 1/2 kg
mąki,- 1 szklanka
wody lub
mleka,- 1/2 kostki rozpuszczonego
masła,- 50g świeżych
drożdży,- 1
jajko, 1żółtko,-
sól.Farsz:- około 1/2 kg
kapusty kiszonej,- około 1 szklanki
grzybów suszonych,- łyżeczka zmielonych
suszonych grzybów-1-2
cebule,-
pieprz,
sól,
ziele angielskie,
listek laurowy.Wykonanie:
Kapustę posiekać, dodać namoczone
grzyby i podsmażoną
cebulkę. Całość ugotować z
przyprawami do miękkości. Wszystko przekręcić przez maszynkę lub drobniutko posiekać.Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron. Można usmażyć wcześniej i odgrzać w piekarniku. Smacznego.