Wykonanie
sobota, 16 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Kapusta z
grochem czy z grzybami? U mnie (jak każdego roku) będzie i jedna i druga, a u Was?Składniki:600 g
kiszonej kapusty20 dag
suszonych grzybów1
cebula1
listek laurowy2 kulki
ziela angielskiego2 łyżki
masłałyżka
olejusól,
pieprz do smaku
Suszone grzyby zalewamy szklanką
wody i ostawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy (
wodę możemy wykorzystać do zupy) i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy
masło z dodatkiem łyżki
oleju. Szklimy
cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby zmiękła ale się nie przyrumieniła.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę
wody, dodajemy
listek laurowy i
ziele angielskie i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż
kapusta będzie miękka. Usuwamy listek i
ziele angielskie.Mieszamy
kapustę z
cebulą i
grzybami. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.