ßßß
Cookit - przepis na Kapusta z grzybami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kapusta z grzybami
Składniki
Kapusta kiszona
Grzyby suszone
Cebula
Olej
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Wykonanie
Chociaż sezon na przepisy świąteczne dobiegł końca, to ja jednak umieszczę dziś klasyczną
kapustę
z
grzybami
. Taka
kapustka
służy mi jako farsz do krokietów, pasztecików z
ciasta francuskiego
, tarty a wczoraj posłużyłam mi za nadzienie do pasztecików
drożdżowych
.
Składniki:kilogram
kapusty kiszonej
50 gram
suszonych grzybów
- ja miałam mieszane1
cebula
4 łyżki
oleju
2
listki laurowe
4 kulki
ziela angielskiego
sól
i
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę
odcisnąć z soku, przepłukać, pokroić drobno i zalać
wodą
. Odstawić na około 2 godziny.
Grzyby suszone
zalać szklanką
wody
i na około 2 godziny.Po namoczeniu z
kapusty
odlewamy
wodę
, zalewamy świeżą i stawiamy na mały ogień razem z
liściem laurowym
i
zielem angielskim
.
Woda
powinna przykrywać
kapustę
. Gotujemy około godziny, aż
kapusta
zmięknie a większość płynu odparuje. Resztę odlewamy. Doprawiamy
kapustę
solą
i
pieprzem
.
Grzyby
drobno siekamy i gotujemy pół godziny w wodzie, w której się moczyły.Na
oleju
szklimy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę
.
Grzyby
wraz z
grzybowym
wywarem
wlewamy do
kapusty
i dalej dusimy na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Na koniec dodajemy
cebulę
i gotowe :)
Źródło:
http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/01/kapusta-z-grzybami.html
Przepisy powiązane
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki powiązane (0)