ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pierogów z kapustą i grzybami. W tym roku zamierzałam zamówić pierogi i na próbę (smaku i jakości;) kupiłam po kilka pierogów w pobliskich garmażerkach. Cóż jako pierogi ratujące życie z powodu braku obiadu, to one się nadają, ale nie na świąteczny stół.
Mimo zmęczenia zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi. Do przygotowania farszu użyłam bardzo kwaśnej kapusty kiszonej, dużo grzybów suszonych i przypraw.
Warto było trochę popracować, pierogi wyszły wyjątkowo pyszne. Po ugotowaniu, większość pierogów zamroziłam, bo do Świąt jeszcze tydzień.
Składniki farszu:
2 kg kapusty kiszonej
3 garści suszonych grzybów
3 cebule
6 liści laurowych
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
kilka łyżek oleju do smażenia cebuli
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dolać wodę (nie więcej niż do przykrycia kapusty.
Grzyby pokruszyć na kawałki i dodać do kapusty.
Dodać przyprawy i gotować do czasu aż kapust będzie miękka.
Kapustę i grzyby odcedzić na sicie. Gdy wystygną, wyjąć liście laurowe i ziarenka przypraw.
Cebule podsmażyć na oleju, do zrumienienia.
Dodać cebule do kapusty i grzybów, całość zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.
Zmielony farsz doprawić sola i pieprzem.
Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie na Pierogi ruskie.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html