Wykonanie
Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pierogów z
kapustą i
grzybami. W tym roku zamierzałam zamówić pierogi i na próbę (smaku i jakości;) kupiłam po kilka pierogów w pobliskich garmażerkach. Cóż jako pierogi ratujące życie z powodu braku obiadu, to one się nadają, ale nie na świąteczny stół.Mimo zmęczenia zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi. Do przygotowania farszu użyłam bardzo kwaśnej
kapusty kiszonej, dużo
grzybów suszonych i przypraw.Warto było trochę popracować, pierogi wyszły wyjątkowo pyszne. Po ugotowaniu, większość pierogów zamroziłam, bo do Świąt jeszcze tydzień.
Składniki farszu:2 kg
kapusty kiszonej3 garści
suszonych grzybów3
cebule6
liści laurowych10 ziaren
pieprzu10 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren jałowcakilka łyżek
oleju do smażenia
cebulisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dolać
wodę (nie więcej niż do przykrycia
kapusty.
Grzyby pokruszyć na kawałki i dodać do
kapusty.Dodać
przyprawy i gotować do czasu aż
kapust będzie miękka.
Kapustę i
grzyby odcedzić na sicie. Gdy wystygną, wyjąć
liście laurowe i ziarenka przypraw.
Cebule podsmażyć na
oleju, do zrumienienia.Dodać
cebule do
kapusty i
grzybów, całość zmielić w maszynce do
mięsa na największych oczkach.Zmielony farsz doprawić
sola i
pieprzem.Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie na Pierogi ruskie.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013