ßßß

Składniki farszu:2 kg kapusty kiszonej3 garści suszonych grzybów3 cebule6 liści laurowych10 ziaren pieprzu10 ziaren ziela angielskiego10 ziaren jałowcakilka łyżek oleju do smażenia cebulisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Kapustę mocno odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dolać wodę (nie więcej niż do przykrycia kapusty.Grzyby pokruszyć na kawałki i dodać do kapusty.Dodać przyprawy i gotować do czasu aż kapust będzie miękka.Kapustę i grzyby odcedzić na sicie. Gdy wystygną, wyjąć liście laurowe i ziarenka przypraw.Cebule podsmażyć na oleju, do zrumienienia.Dodać cebule do kapusty i grzybów, całość zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.Zmielony farsz doprawić sola i pieprzem.Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie na Pierogi ruskie.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013