Wykonanie
Pasztet niejedno ma oblicze. Idealnym dowodem na to jest choćby ten - przygotowany z
cieciorki. Jeśli do tej
pory piekliście/jedliście pasztety jedynie
mięsne polecam Wam taką wersję pasztetu. Pasztet jest konkretny w smaku, lekko pikantny, ma kremową konsystencję i chrupiącą skórkę. Jeśli z kolei szukacie inspiracji na inne bezmięsne pasztety polecam wypróbować pasztet warzywny i pasztet z
cukinii . Są pyszne i chętnie zjedzą je także miłośnicy
mięsa.

Składniki:400 g suchej
ciecierzycy300 g
pieczarek1 duża
cebula2 łyżki
oleju1 łyżka
masła3
ziela angielskie3
liście laurowe2 duże
jajka3 łyżki
bułki tartej3 ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku1/2 łyżki
tymianku1/2 łyżeczki
kurkumy1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól (do smaku)świeżo zielony
czarny pieprz (do smaku)

Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią
wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
Wodę odlać,
ciecierzycę zalać świeżą
wodą, dodać
liście laurowe i
ziela angielskie.
Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.Na patelni rozpuścić
masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno
pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania
wody i przyrumienienia się
pieczarek. Podsmażone
pieczarki z
cebulą wystudzić.
Ciecierzycę wraz z
pieczarkami i
cebulą zmiksować w robocie na gładkie
pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę
wody z gotowania
ciecierzycy. Do masy dodać
jajka,
bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła,
kurkumę, gałkę oraz
sól i
pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować
olejem i wysypać
bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować
olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce. Smacznego!Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej
wody w której gotowała się
ciecierzyca lub odrobinę domowego
bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej
bułki tartej.Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami -
siemieniem lnianym,
sezamem,
słonecznikiem itp.Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione
przyprawy i dodatki np. ziarna.Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona
solą i
pieprzem.