ßßß Cookit - przepis na Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona pysznego pasztetu! Tym razem z żurawiną.
Wesołych Świąt :)
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg surowego boczku
200 gr boczku surowego wędzonego
2 średnie marchewki
1/2 selera
2 duze cebule
400 gr wątróbki drobiowej
1 kajzerka namoczona w mleku
mleko do wymoczenia wątróbki
2 garści żurawiny
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta
masło
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
olej
Mięso opłukać, marchewkę i seler obrac. Łopatkę, boczek surowy i wędzony, marchewki i seler włozyc do garnka zalać 3 litrami wody. Posolić dodac ziele i liście laurowe. Gotować na małym ogniu az mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana wątróbkę zamoczyć na pol godziny w mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana cebula na 2 łyzkach oleju. Przestudzone mięso, wątróbkę i warzywa (marchewki i seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z jajkami, doprawić solą, pieprzem, suszonym majerankiem dolac 1/3 szklanki wywaru (w którym się gotowało mięso) . Zurawinę dodac do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 3 łyzkami wywaru i posypać równo bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2015/12/pasztet-z-zurawina.html