Wykonanie
Podobno co się zamieści w internecie to juz nigdy nie przepadnie ;) oby tak było, taki doskonały smakołyk musi byc zapamiętany na zawszę!!! Przedstawiam Państwu najlepszy pasztet na swiecie!!! Poezja!!!
Składniki:1/2 kg
łopatki wieprzowej1/2 kg
surowego boczku200 gr
boczku surowego wędzonego2 średnie
marchewki1/2
selera2 duze
cebule400 gr
wątróbki drobiowej1
kajzerka namoczona w
mlekumleko do wymoczenia
wątróbkigarść
grzybów suszonych500 gr
pieczarek brunatnych2
jajkasólpieprzmajeranekbułka tartamasło3
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiegoolejMięso opłukać,
marchewkę i
seler obrac.
Łopatkę,
boczek surowy i wędzony,
marchewki i
seler włozyc do garnka zalać 3 litrami
wody. Posolić dodac ziele i
liście laurowe. Gotować na małym ogniu az
mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana
wątróbkę zamoczyć na pol godziny w
mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana
cebula na 2 łyzkach
oleju.
Grzyby zamoczyc w 150 ml wrzątku i odstwaic.
Pieczarki oczyscic, pokroić w talarki i podsmazyc na łyżce
masla, delikatnie doprawić
solą i
pieprzem. Przestudzone
mięso,
wątróbkę,
grzyby (
wody nie wylewaj) i warzywa (
marchewki i
seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta
kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z
jajkami,
wodą z
suszonych grzybów (zostaw 4 łyki
wody), doprawić
solą,
pieprzem oraz suszonym
majerankiem.
Pieczarki dodc do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je
masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 2 łyzkami
wody z
grzybów i posypać równo
bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę.