ßßß

Składniki:1/2 kg łopatki wieprzowej1/2 kg surowego boczku200 gr boczku surowego wędzonego2 średnie marchewki1/2 selera2 duze cebule400 gr wątróbki drobiowej1 kajzerka namoczona w mlekumleko do wymoczenia wątróbkigarść grzybów suszonych500 gr pieczarek brunatnych2 jajkasólpieprzmajeranekbułka tartamasło3 liście laurowe6 ziarenek ziela angielskiegoolejMięso opłukać, marchewkę i seler obrac. Łopatkę, boczek surowy i wędzony, marchewki i seler włozyc do garnka zalać 3 litrami wody. Posolić dodac ziele i liście laurowe. Gotować na małym ogniu az mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana wątróbkę zamoczyć na pol godziny w mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana cebula na 2 łyzkach oleju. Grzyby zamoczyc w 150 ml wrzątku i odstwaic. Pieczarki oczyscic, pokroić w talarki i podsmazyc na łyżce masla, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przestudzone mięso, wątróbkę, grzyby (wody nie wylewaj) i warzywa (marchewki i seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z jajkami, wodą z suszonych grzybów (zostaw 4 łyki wody), doprawić solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Pieczarki dodc do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 2 łyzkami wody z grzybów i posypać równo bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę.