Wykonanie
Pasztet pewnie robimy z różnego
mięsa, jednak
mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem
żurawiny,
sosu tatarskiego, czy też
ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu.
SKŁADNIKI:
mięso z królika ok. 1,5 kg1/2 kg.
surowego boczku lub podgarla20 dag
wątróbki drobiowej2
udka z kurczakawłoszczyzna na rosół1
cebulaziele angielskie,
liście laurowesól,
pieprzgałka muszkatołowamajeranek suszony2 ząbki
czosnku3
jajka1 łyżka
tartej bułkiWYKONANIE:
Mięso z królika i udka zalewamy niewielką ilością
wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów,
wodę wylewamy, płuczemy
mięso i zalewamy czystą
wodą i zagotowujemy. Dodajemy
włoszczyznę,
ziele angielskie oraz
liścia laurowe, a także podpieczoną
cebulkę cebulę oraz
drobiową wątróbkę.Gotujemy wszystko, aż do miękkości
mięsa,
podrobów i
włoszczyzny. W
między czasie gotujemy
boczek do miękkości, ale w osobnym garnku.Miękkie
mięs z królika i
podroby studzimy i obieramy z kości. Ugotowany
boczek również studzimy.
Mięso,
podroby i
boczek mielimy w maszynce do
mięsa przynajmniej dwa, trzy
razy.Mielimy również jedną ugotowaną
marchewkę, ugotowaną
cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi.Zmielone
mięso, łączymy z
jajkami. Doprawiamy
solą pieprzem , odrobiną startej
gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę
czosnkiem.Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy
tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.