ßßß Cookit - przepis na Pasztet z królika

Pasztet z królika

nazwa

Wykonanie

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu.
SKŁADNIKI:
mięso z królika ok. 1,5 kg
1/2 kg. surowego boczku lub podgarla
20 dag wątróbki drobiowej
2 udka z kurczaka
włoszczyzna na rosół
1 cebula
ziele angielskie, liście laurowe
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek suszony
2 ząbki czosnku
3 jajka
1 łyżka tartej bułki
WYKONANIE:
Mięso z królika i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz drobiową wątróbkę.
Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku.
Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości. Ugotowany boczek również studzimy.
Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.
Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi.
Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem.
Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem ( możemy użyć dwóch małych form). Górę posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/04/pasztet-z-krolika.html