Wykonanie
Też przygotowujecie większe ilości świątecznych potraw i mrozicie, by w chwilach, gdy po prostu nie macie czasu stać przy garnkach, cieszyć się ich smakiem? Lubię gotować i jeść "na świeżo", ale są dania, które zawsze robię w większych ilościach. Należą do nich pasztety. W okresie przedwielkanocnym przygotowuję ich duuuuużo,
potem mrożę, i np. pod koniec maja cieszę się ich fenomenalnym smakiem :) W tym roku przetestowałam pasztet drobiowy z
wiśniami. Wielkanocą smakował. W maju - też :)
Składniki:5
udek z kurczaka400 g
wątróbki drobiowej2 czerstwe
bułki kajzerki1
cebula2 ząbki
czosnkusól1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego2 ziarna
ziela angielskiego2
listki laurowe2 łyżki
majeranku1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej2
jajka100 g
wiśni suszonej
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w wodzie i mocno odciśnij.Z udek usuń kość i podsmaż 4 z nich na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj
wątróbkę, posiekaną w kostkę
cebulę i pokrojony
czosnek. Dodaj również zmiażdżone w moździerzu
przyprawy. Wszystko smaż razem przez chwilę. Następnie zmiel dwukrotnie wraz z
kajzerkami i jednym surowym
udkiem z kurczaka. Dodaj
jajka i dopraw do smaku. Dodaj też
wiśnie. Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do keksówki. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekanrika na 80 minut.Po przestudzeniu wstaw do lodówki lub zamróź :)