Wykonanie
Od jakiegoś czasu na święta robię pasztet. Zawsze ten sam przepis, znaleziony gdzieś w
sieci ale na przestrzeni kilku lat zmodyfikowany wedle naszego gustu. Domowy pasztet jest nieporównywalnie lepszy od tego sklepowego. Tak naprawdę nie potrzeba dużo wysiłku żeby go zrobić. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to żeby wybrać możliwie najlepsze kawałki
mięsa. Jeśli wybierzecie chude
mięso pasztet będzie suchy i będzie się trochę sypał. Tłustsze
mięso, zwiększona ilość
wątróbki lub
boczku spowodują, że będzie bardziej zwarty i miękki.
Składniki:2
udka z kurczaka4
piersi z kurczaka250 g
wątróbki drobiowej500 g pieczonej
szynki wieprzowej (użyłam
szynki którą sama piekłam w marynacie z
tymianku,
oliwy i
soli)200 g
surowego boczku3
marchewki2
pietruszki3
cebule5 ząbków
czosnkupół
selera3 duże
jajkaczerstwa
bułkamajeranekliść laurowyziele angielskiejałowiecsólpieprzgałka muszkatołowaczerwona paprykamasło i
bułka tartaWykonanie:
Mięso z kurczaka umyj i oczyść. Włóż do garnka i zalej zimną
wodą.
Marchewki,
pietruszki,
seler, 2
cebule i
czosnek obierz i wrzuć do garnka. Dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie i
jałowiec. Gotuj na wolnym ogniu aż
mięso się ugotuje. Najlepiej gotować
mięso wieczorem i pozostawić na noc do całkowitego wystudzenia. Oddziel
mięso od kości.
Wątróbkę oczyść i usmaż z
cebulą. Używając maszynki do
mielenia mięsa zmiel całe
mięso (
kurczaka,
szynkę,
wątróbkę i
surowy boczek- chociaż można go wcześniej też ugotować).
Bułkę zamocz w wywarze w którym gotował się
kurczak z warzywami i odstaw aż nim nasiąknie. Zmiel warzywa i
bułkę. Część z nich połącz z
mięsem. Najlepiej zrobić to ręką:) Masa nie powinna być sucha. Jeśli jest za sucha trzeba dodaj więcej warzyw. Najlepiej dodawać wszystko partiami i po wymieszaniu sprawdzić konsystencję. Ja lubię bardziej suchy pasztet więc nie dodaję wszystkich warzyw ale to już kwestia gustu:) Nie jestem w stanie podać ilości przypraw. Trzeba po prostu próbować. Ale na tę ilość
mięsa dodałam ich całkiem sporo. Zwłaszcza
pieprzu. Oddziel
białka od
żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Żółtka dodaj do pasztetu i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj
białka i bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do podłużnej foremki wysmarowanej
masłem i osypanej
bułka tartą. Pasztetu jest całkiem sporo i ja używam dużej podłużnej formy. Jeśli takiej nie masz to najlepszym rozwiązaniem są jednorazowe foremki na pasztet. Na tę ilość
mięsa myślę, że potrzebne są dwie. Po przełożeniu pasztetu do formy posyp go odrobiną
czerwonej papryki.Smacznego!