ßßß
Składniki:2 udka z kurczaka4 piersi z kurczaka250 g wątróbki drobiowej500 g pieczonej szynki wieprzowej (użyłam szynki którą sama piekłam w marynacie z tymianku, oliwy i soli)200 g surowego boczku3 marchewki2 pietruszki3 cebule5 ząbków czosnkupół selera3 duże jajkaczerstwa bułkamajeranekliść laurowyziele angielskiejałowiecsólpieprzgałka muszkatołowaczerwona paprykamasło i bułka tartaWykonanie:Mięso z kurczaka umyj i oczyść. Włóż do garnka i zalej zimną wodą. Marchewki, pietruszki, seler, 2 cebule i czosnek obierz i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso się ugotuje. Najlepiej gotować mięso wieczorem i pozostawić na noc do całkowitego wystudzenia. Oddziel mięso od kości. Wątróbkę oczyść i usmaż z cebulą. Używając maszynki do mielenia mięsa zmiel całe mięso (kurczaka, szynkę, wątróbkę i surowy boczek- chociaż można go wcześniej też ugotować). Bułkę zamocz w wywarze w którym gotował się kurczak z warzywami i odstaw aż nim nasiąknie. Zmiel warzywa i bułkę. Część z nich połącz z mięsem. Najlepiej zrobić to ręką:) Masa nie powinna być sucha. Jeśli jest za sucha trzeba dodaj więcej warzyw. Najlepiej dodawać wszystko partiami i po wymieszaniu sprawdzić konsystencję. Ja lubię bardziej suchy pasztet więc nie dodaję wszystkich warzyw ale to już kwestia gustu:) Nie jestem w stanie podać ilości przypraw. Trzeba po prostu próbować. Ale na tę ilość mięsa dodałam ich całkiem sporo. Zwłaszcza pieprzu. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka dodaj do pasztetu i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj białka i bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i osypanej bułka tartą. Pasztetu jest całkiem sporo i ja używam dużej podłużnej formy. Jeśli takiej nie masz to najlepszym rozwiązaniem są jednorazowe foremki na pasztet. Na tę ilość mięsa myślę, że potrzebne są dwie. Po przełożeniu pasztetu do formy posyp go odrobiną czerwonej papryki.Smacznego!