ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny pasztet ze śliwką

Wielkanocny pasztet ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Lista składników do tego pasztetu jest dość długa, ale niech Was ona nie zniechęci, bo ten pasztet był tegorocznym przebojem Wielkanocy u mnie. Przygotowując go wzorowałam się na przepisie Jana Kuronia z marcowego numeru Moich smaków życia.
Składniki na 2 keksówki:
1 kg łopatki wieprzowej
0 , 5 kg brzucha wieprzowego
2 piersi z kurczaka
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 łyżki oleju roślinnego
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
12 ziaren pieprzu czarnego
2 duże marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały seler
1 duża cebula
6 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
150 g suszonych śliwek
1 ząbek czosnku
4 jajka
1. Łopatkę i brzuch wieprzowy kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka ok. 6 l. Dokładamy piersi z kurczaka, włoszczyznę z cebulą, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 80 minut na wolnym ogniu.
2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Przesmażamy wątróbkę na oleju po kilka minut z każdej strony i również studzimy.
4. Mięso razem z wątróbkę i warzywami przekręcamy dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w malakserze.
5. Śliwki suszone (wcześniej namoczone) kroimy na mniejsze kawałki.
6. Dodajemy do masy mięsno-warzywnej: łyżeczkę soli, pieprz, majeranek, tymianek, gałkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, śliwki, tartą bułkę oraz jaja. Mieszamy ręką lub w malakserze.
7. Do wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanych olejem keksówek przekładamy pasztet.
8. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 °C.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/04/03/wielkanocny-pasztet-ze-sliwka