Wykonanie
Lista składników do tego pasztetu jest dość długa, ale niech Was ona nie zniechęci, bo ten pasztet był tegorocznym przebojem Wielkanocy u mnie. Przygotowując go wzorowałam się na przepisie
Jana Kuronia z marcowego numeru Moich smaków życia.
Składniki na 2 keksówki:1 kg
łopatki wieprzowej0 , 5 kg brzucha wieprzowego2
piersi z kurczaka0,5 kg
wątróbki drobiowej2 łyżki
oleju roślinnego6 ziaren
ziela angielskiego6
liści laurowych12 ziaren
pieprzu czarnego2 duże
marchewki2 średnie
pietruszki1 mały
seler1 duża
cebula6 łyżek
bułki tartej2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu150 g suszonych
śliwek1 ząbek
czosnku4
jajka1.
Łopatkę i brzuch wieprzowy kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka ok. 6 l. Dokładamy
piersi z kurczaka,
włoszczyznę z
cebulą,
pieprz w ziarnach,
ziele angielskie i
liście laurowe oraz łyżeczkę
soli. Gotujemy ok. 80 minut na wolnym ogniu.2. Ugotowane
mięso i warzywa wyjmujemy z
wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.3. Przesmażamy
wątróbkę na
oleju po kilka minut z każdej strony i również studzimy.4.
Mięso razem z
wątróbkę i warzywami przekręcamy dwa
razy przez maszynkę do
mielenia mięsa lub miksujemy w malakserze.5.
Śliwki suszone (wcześniej namoczone) kroimy na mniejsze kawałki.6. Dodajemy do masy
mięsno-warzywnej: łyżeczkę
soli,
pieprz,
majeranek,
tymianek, gałkę, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
śliwki,
tartą bułkę oraz
jaja. Mieszamy ręką lub w malakserze.7. Do wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanych
olejem keksówek przekładamy pasztet.8. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 °C.