Wykonanie
            Dzisiaj propozycja na pasztet domowy. Idealny zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na co dzień. Domowy pasztet jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart.

Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki):
mięso na pasztet:30 dag 
karkówki40 dag 
łopatki20 dag 
boczku świeżego1 podwójna 
pierś z kurczaka10 dag 
wątróbki drobiowejskładniki dodawane do gotowania 
mięsa:1 
cebulamały kawałek 
selera1 mała 
marchewka1 mała 
pietruszka3 
liście laurowe6 ziaren 
ziela angielskiego10 ziaren 
pieprzu czarnego1 czubata łyżeczka 
soliskładniki dodawane do pasztetu:100 ml 
bułki tartej2 
jajkaokoło półtora płaskiej łyżeczki mielonego 
czarnego pieprzuokoło pół płaskiej łyżeczki 
soli1/3 płaskiej łyżeczki 
gałki muszkatołowej2 czubate łyżeczki 
majeranku1 czubata łyżeczka siekanej 
natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)około 180 ml 
wywaru z gotowania 
mięsaolej do wysmarowania formyWykonanie:
Mięso myjemy.
Karkówkę, 
łopatkę i 
boczek wkładamy do garnka.
Cebulę, 
seler, 
marchewkę, 
pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do 
mięsa.Dorzucamy 
liście laurowe, 
ziele angielskie, 
pieprz czarny, 
sól.Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej 
wody, ale tak, aby przykryć 
mięso i warzywa.Tak przygotowane 
mięso i warzywa gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny (
mięso musi być mięciutkie).Po tym czasie do garnka dokładamy 
pierś z kurczaka i nadal całość gotujemy 15 minut.Po tym czasie do garnka dokładamy 
wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Mięso i warzywa wyjmujemy z 
wywaru.
Mięso i 
wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy.Wystudzone 
mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do 
mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach.Do zmielonego 
mięsa dodajemy 
bułkę tartą, 
jajka, mielony 
pieprz, 
sól, 
gałkę muszkatołową, 
majeranek, 
natkę pietruszki. Dolewamy również 
wywar z gotowania 
mięsa. 
Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna, miękka, ale zwarta (nie rzadka).Gotową masę próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy 
solą i 
pieprzem.Jeśli do przygotowania pasztetu używamy jednorazowych foremek aluminiowych, nie trzeba ich niczym smarować. Jeśli używamy innych form, smarujemy je 
olejem.Pasztet wkładamy do foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę 
wywaru z 
mięsa i wyrównujemy jego wierzch.Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu.Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek.Pozostały 
wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do 
sosów.Smacznego :)