ßßß Cookit - przepis na Pasztet domowy

Pasztet domowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na pasztet domowy. Idealny zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na co dzień. Domowy pasztet jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart.
Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki):
mięso na pasztet:
30 dag karkówki
40 dag łopatki
20 dag boczku świeżego
1 podwójna pierś z kurczaka
10 dag wątróbki drobiowej
składniki dodawane do gotowania mięsa:
1 cebula
mały kawałek selera
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 czubata łyżeczka soli
składniki dodawane do pasztetu:
100 ml bułki tartej
2 jajka
około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
około pół płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
2 czubate łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
około 180 ml wywaru z gotowania mięsa
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mięso myjemy.
Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.
Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.
Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody, ale tak, aby przykryć mięso i warzywa.
Tak przygotowane mięso i warzywa gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny (mięso musi być mięciutkie).
Po tym czasie do garnka dokładamy pierś z kurczaka i nadal całość gotujemy 15 minut.
Po tym czasie do garnka dokładamy wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.
Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy.
Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy również wywar z gotowania mięsa. Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna, miękka, ale zwarta (nie rzadka).
Gotową masę próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli do przygotowania pasztetu używamy jednorazowych foremek aluminiowych, nie trzeba ich niczym smarować. Jeśli używamy innych form, smarujemy je olejem.
Pasztet wkładamy do foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch.
Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu.
Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek.
Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do sosów.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/pasztet-domowy.html