Wykonanie
Dzisiaj propozycja na pasztet domowy. Idealny zarówno na Święta Wielkanocne, jak i na co dzień. Domowy pasztet jest bardzo prosty do zrobienia. Wymaga jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart.
Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki):
mięso na pasztet:30 dag
karkówki40 dag
łopatki20 dag
boczku świeżego1 podwójna
pierś z kurczaka10 dag
wątróbki drobiowejskładniki dodawane do gotowania
mięsa:1
cebulamały kawałek
selera1 mała
marchewka1 mała
pietruszka3
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu czarnego1 czubata łyżeczka
soliskładniki dodawane do pasztetu:100 ml
bułki tartej2
jajkaokoło półtora płaskiej łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuokoło pół płaskiej łyżeczki
soli1/3 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej2 czubate łyżeczki
majeranku1 czubata łyżeczka siekanej
natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)około 180 ml
wywaru z gotowania
mięsaolej do wysmarowania formyWykonanie:
Mięso myjemy.
Karkówkę,
łopatkę i
boczek wkładamy do garnka.
Cebulę,
seler,
marchewkę,
pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do
mięsa.Dorzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz czarny,
sól.Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody, ale tak, aby przykryć
mięso i warzywa.Tak przygotowane
mięso i warzywa gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny (
mięso musi być mięciutkie).Po tym czasie do garnka dokładamy
pierś z kurczaka i nadal całość gotujemy 15 minut.Po tym czasie do garnka dokładamy
wątróbkę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Mięso i warzywa wyjmujemy z
wywaru.
Mięso i
wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy.Wystudzone
mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach.Do zmielonego
mięsa dodajemy
bułkę tartą,
jajka, mielony
pieprz,
sól,
gałkę muszkatołową,
majeranek,
natkę pietruszki. Dolewamy również
wywar z gotowania
mięsa.
Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna, miękka, ale zwarta (nie rzadka).Gotową masę próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy
solą i
pieprzem.Jeśli do przygotowania pasztetu używamy jednorazowych foremek aluminiowych, nie trzeba ich niczym smarować. Jeśli używamy innych form, smarujemy je
olejem.Pasztet wkładamy do foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę
wywaru z
mięsa i wyrównujemy jego wierzch.Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu.Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek.Pozostały
wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do
sosów.Smacznego :)