ßßß


SKŁADNIKI:1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej2 cebule2 marchewki3 jajka1/2 pietruszki1/2 pora1 łyżeczka majeranku20 dag pieczarekszczypta gałki muszkatołowej4 łyżki bułki tartejsól, pieprz do smakuopcjonalnie 2 ząbki czosnkuliść laurowy, ziele angielskie1 łyżka oleju do smażeniaWYKONANIEFasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia.Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem laurowym i warzywami ( oprócz cebuli )Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce pieczarki.
Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Wyrobioną masę przekładamy do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60 min. do uzyskania złotego koloru.
Pasztet podajemy na zimno z pieczywem, sosami kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.