ßßß
Składniki:___________________1 golonka wieprzowa 1,5 kg2 marchewki1 pietruszka1/2 małego selera1 cebula3 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego8 ziarenek czarnego pieprzu5 ząbków czosnkusól, pieprz do smaku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka żelatynyDodatkowo:___________________3 jajka ugotowane na twardolistki pietruszkimarynowane pieczarkiliście pora1 pomarańcza
Sposób przygotowania:___________________Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa około 2,5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć golonkę i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygło rozdrobnić je dłońmi i umieścić w małych miseczkach, do których wcześniej należy włożyyć po listku pietruszki, plasterku jajka i kilku plasterkach marchewki. Zalać wywarem ( nie wykorzystałam całego ) w którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki i galaretki. Udekorowałam listkami wyciętymi z pora i plastrami pomarańczy. Było pysznie. Polecam i życzę smacznego