ßßß Cookit - przepis na Flaki wołowe

Flaki wołowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 kg oczyszczonych i pokrojonych flaków wołowych
1 duża marchew
1 średnia cebula
1 mały seler
1 średnia pietruszka
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołu wołowego
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól do smaku
ziele angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Wykonanie:
Flaki opłukać w ciepłej wodzie, następnie moczyć w zimnej wodzie 1 godzinę lub dłużej. Odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać około 10 minut. Ponownie odcedzić i opłukać flaki w zimnej wodzie. Pokroić warzywa na paseczki i dodać do garnka z flakami, zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin. Do ugotowanych flaków dodać przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Na koniec robimy na patelni zasmażkę z masła, mąki i dodajemy szklankę wywaru z gotujących się flaków. Gotową zasmażkę dodajemy do garnka i zagotowujemy całość, doprawiamy solą.
Smacznego!
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2014/11/flaki-woowe.html