Wykonanie
Składniki:2 kg oczyszczonych i pokrojonych flaków wołowych1 duża
marchew1 średnia
cebula1 mały
seler1 średnia
pietruszka2 ząbki
czosnku1 kostka rosołu wołowego3 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól do smaku
ziele angielskie2
liście laurowe2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masłaWykonanie:Flaki opłukać w ciepłej wodzie, następnie moczyć w zimnej wodzie 1 godzinę lub dłużej. Odcedzić, zalać zimną
wodą i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać około 10 minut. Ponownie odcedzić i opłukać flaki w zimnej wodzie. Pokroić warzywa na paseczki i dodać do garnka z flakami, zalać zimną
wodą. Gotować około 2 godzin. Do ugotowanych flaków dodać
przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Na koniec robimy na patelni zasmażkę z
masła,
mąki i dodajemy szklankę
wywaru z gotujących się flaków. Gotową zasmażkę dodajemy do garnka i zagotowujemy całość, doprawiamy
solą.Smacznego!