Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju galarety i robię je przynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z
wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych...
galaretka z
kurczaka, goloneczka w galarecie, skrzydełka w galarecie mój faworyt, zatem polecam.
Składniki:4 nieduże nózki wieprzowe (1 , 5 kg)
antrykot wołowy ( 0,5 kg)1 duża
cebula2
marchewki1/2 średniego
selera1 nieduz
pietruszka3-4
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego4 zabki
czosnkusól i
pieprz do smaku1 łyzeczka
majerankuSposób przygotowania:Nóżki wieprzowe opalamy nad gazem, aby pozbyć się ewentualnej włosiny, myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka, . Zalewamy zimną
wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy
antrykot, obrane
marchewki,
selera,
pietruszkę, podpieczoną na palniku
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie, 2 ząbki
czosnku, łyżeczkę
soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości
mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć
mięso i warzywa,
wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały
czosnek i roztarty w dłoniach
majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić
solą i zmielonym
pieprzem. Gdy
mięso ostygnie rozdrobnić je za pomocą noża na drobne kawałeczki i umieścić w misce lub słoikach, dodać pokrojona
marchewkę. Zalać
wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.
Ja gdy mam taką ilość jak ta podana, zawsze robię dwa, trzy słoiczki, gdyz galareta, która jest w taalerzu po kilku dniach już tak nie smakuje, jak właśnie ta, zamknięta w weku.
Polecam przepis i życzę smacznego.