ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1,350 kg udek z kurczaka
450 g wątróbek drobiowych
4 jajka
4 marchewki
2 duże cebule
kawałek pora
1 pietruszka
4 ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
1 bułka, kajzerka
3–4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
Do dużego garnka wkładamy: umytego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalewamy wodą (może być wrzątek) i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł, wywar zostawiamy.
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku ok. 1 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy, aż wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Powinna wchłonąć płyn.
Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy! Masą powinna wyjść gładka.
Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. ¾ szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy.
Ubijamy pianę z białek (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji) i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzamy masę, następnie na wierzchu rozprowadzamy widelcem pozostałe białko.
Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Najlepiej kroić go następnego dnia.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/01/pasztet-z-kurczaka-chicken-pate.html