Wykonanie
Składniki :1,350 kg
udek z kurczaka450 g
wątróbek drobiowych4
jajka4
marchewki2 duże
cebulekawałek
pora1
pietruszka4
ziela angielskiegokilka ziarenek
pieprzu3
liście laurowe1
bułka,
kajzerka3–4 ząbki
czosnkugałka muszkatołowa1 łyżka
majeranku1 łyżka
oliwy2 łyżki
masłasól,
pieprzDo dużego garnka wkładamy: umytego
kurczaka,
ziele angielskie,
liście laurowe, ziarna
pieprzu, obraną:
marchewkę, kawałek
pora,
pietruszkę, jedną
cebulę. Całość zalewamy
wodą (może być wrzątek) i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że
mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy
kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł,
wywar zostawiamy.
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w
mleku ok. 1 godziny.
Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na
oliwie, dodajemy odsączoną
wątróbkę i
masło. Podsmażamy, aż
wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać
bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się
kurczak. Gotową
wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
Kajzerkę zalewamy
bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Powinna wchłonąć płyn.Obrane
mięso z kurczaka,
wątróbkę z
cebulą,
czosnek i
kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do
mielenia mięsa 3
razy! Masą powinna wyjść gładka.Dodajemy
żółtka i doprawiamy
solą, dość mocno świeżo zmielonym
pieprzem,
gałką muszkatołową i roztartym
majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. ¾ szklanki przecedzonego
bulionu, aby pasztet nie był za suchy.Ubijamy pianę z
białek (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji) i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzamy masę, następnie na wierzchu rozprowadzamy widelcem pozostałe
białko.Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Najlepiej kroić go następnego dnia.