ßßß
Podpatrzony u Smacznej Pyzy, pyszny pasztet z dodatkiem suszonych grzybów. Mieszankę przypraw dodałam już wg własnego gustu, i okazał się fajnym kąskiem na świątecznym stole.Poza tym domowe wędliny zaczynają mnie wkręcać ...... :)Składniki (2 keksówki):400 g boczku surowego600 g karczku350 g wątróbki drobiowej1 mała marchew1/2 pietruszki1/2 cebuli250 ml grzybów suszonych + 1 łyżka sproszkowanego suszu grzybowego2 jajka1 czerstwa bułka1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka majeranku1 1/2 łyżeczki lubczyku1/2 łyżeczki tymianku1 liść laurowy2 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprzsmalec, bułka tartaWykonanie:Grzyby zalać 1l gorącej wody i moczyć ok.30 minut. Następnie gotować je ok.30 minut, odcedzić (płyn zachować!) i drobno pokroić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu!), przełożyć do garnka, dodać pietruszkę, marchew, pokrojoną i obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę spod grzybów - dusić do miękkości mięsa. Odcedzić mięso i jarzyny, a w reszcie płynu namoczyć bułkę. W tym czasie obsmażyć wątróbkę na łyżce oleju lub tłuszczu spod obsmażonego wcześniej mięsa. Mieso, wątróbkę i jarzyny zmielić 3 krotnie, odcedzoną bułkę również, dodać przyprawy i wyrobić dokładnie. Dodać jajka i ponownie wyrobić. Posolić, popieprzyć.Nastawić piekarnik na 180 C (355F). Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą, wyłożyć pasztet i wyrównać wierzch (łyżkę maczać w zimnej wodzie), posypać rozmarynem i tymiankiem. Piec ok.1h (u Smacznej Pyzy czas był znacznie krótszy,ale ja chciałam aby mój pasztet miał chrupiącą skórkę). Pozostawić pasztet w foremkach do następnego dnia.Smacznego!