ßßß Cookit - przepis na Pasztet babuni

Pasztet babuni

nazwa

Wykonanie

Przepis rodzinny.
2 - 3 udka z kurczaka
30 dag łopatki wieprzowej
20 dag boczku surowego
30 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
0,5 selera
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru mielonego
5 ziaren ziela angielskiego
vegeta
5 ziaren jałowca
2 łyżki majeranku
sól
pieprz mielony
Udka, łopatkę i boczek umyć, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (tylko tyle, żeby mięso było przykryte) dodać obraną i przekrojoną w ćwiartki cebulę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, majeranek, vegetę, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu około 50 minut.
Mięso wyjąć do wystudzenia, do wywaru wrzucić umytą wątróbkę. Dusić około 15 minut. Wątróbkę wyjąć, w tym samym wywarze namoczyć bułkę. Namoczoną bułkę wyjąć, wywar zachować.
Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa zmielić 3 razy. Do masy dodać imbir, gałkę, sól, pieprz. Wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić dolewając wywar. Masa musi być dość rzadka. W czasie wyrabiania doprawić do smaku. Na końcu ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Do foremek przełożyć masę, lekko wyrównać. Piec 40- 45 minut w 180 st.
Na początku pieczenia foremki przykrywam folią aluminiową, pod koniec odkrywam, żeby ładnie wierzch się zapiekł.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/pasztet-babuni.html