Wykonanie
Przepis rodzinny.
2 - 3
udka z kurczaka30 dag
łopatki wieprzowej20 dag
boczku surowego30 dag
wątróbki drobiowej2
cebule2 marchwie1
korzeń pietruszki0,5
selera1 czerstwa
bułka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej3
jajka3
liście laurowe2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
imbiru mielonego5 ziaren
ziela angielskiegovegeta5 ziaren jałowca2 łyżki
majerankusólpieprz mielonyUdka,
łopatkę i
boczek umyć, włożyć do garnka, zalać małą ilością
wody (tylko tyle, żeby
mięso było przykryte) dodać obraną i przekrojoną w ćwiartki
cebulę,
marchew,
seler,
pietruszkę,
liście laurowe,
majeranek,
vegetę,
ziele angielskie i
jałowiec. Gotować na małym ogniu około 50 minut.
Mięso wyjąć do wystudzenia, do
wywaru wrzucić umytą
wątróbkę. Dusić około 15 minut.
Wątróbkę wyjąć, w tym samym wywarze namoczyć
bułkę. Namoczoną
bułkę wyjąć,
wywar zachować.
Mięso,
wątróbkę,
bułkę i warzywa zmielić 3
razy. Do masy dodać
imbir, gałkę,
sól,
pieprz. Wbić
żółtka, dodać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić dolewając
wywar. Masa musi być dość rzadka. W czasie wyrabiania doprawić do smaku. Na końcu ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Do foremek przełożyć masę, lekko wyrównać. Piec 40- 45 minut w 180 st.Na początku pieczenia foremki przykrywam folią aluminiową, pod koniec odkrywam, żeby ładnie wierzch się zapiekł.