Wykonanie

zapraszam na pasztet, bo nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny pieczony pasztecik na świeżym
chlebie :)składniki :1 duży
królik1
cebula100 g smalczyku smakowita pajda
zioła ogrodowe1 łyżeczka
majeranku2
jajka3 łyżki
bułki tartej20 dag
wątróbki drobiowej20dag
suszonej żurawiny1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smaku2
listki laurowe3-4
ziela angielskiekrólika podzielić , zalać
wodą , dodać listki oraz ziele,ugotować do miękkości. pod koniec gotowania dodać
wątróbkę. wystudzić , obrać
mięso,
wywar przelać przez sitko.
cebulę podsmażyć na małej ilości
oleju.
mięso i
cebulę dwukrotnie zmielić. do masy
mięsnej dodać
wywaru ( ok 3/4 szklanki). dodać
żółtka,
majeranek, roztopiony smalczyk smakowita pajda,
żurawinę,
bułkę tartą, gałkę. wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno
białkami. przełożyć do foremek . piec ok 45 minut w temp 160 stopni, aż pasztet będzie ładnie rumiany.

smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i tym ,że można ja wykorzystać nie tylko do smarowania
pieczywa.to moja trzecia propozycja do zabawy “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda