ßßß
zapraszam na pasztet, bo nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny pieczony pasztecik na świeżym chlebie :)składniki :1 duży królik1 cebula100 g smalczyku smakowita pajda zioła ogrodowe1 łyżeczka majeranku2 jajka3 łyżki bułki tartej20 dag wątróbki drobiowej20dag suszonej żurawiny1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowejsól, pieprz do smaku2 listki laurowe3-4 ziela angielskiekrólika podzielić , zalać wodą , dodać listki oraz ziele,ugotować do miękkości. pod koniec gotowania dodać wątróbkę. wystudzić , obrać mięso, wywar przelać przez sitko. cebulę podsmażyć na małej ilości oleju. mięso i cebulę dwukrotnie zmielić. do masy mięsnej dodać wywaru ( ok 3/4 szklanki). dodać żółtka, majeranek, roztopiony smalczyk smakowita pajda, żurawinę, bułkę tartą, gałkę. wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. przełożyć do foremek . piec ok 45 minut w temp 160 stopni, aż pasztet będzie ładnie rumiany.
smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i tym ,że można ja wykorzystać nie tylko do smarowania pieczywa.to moja trzecia propozycja do zabawy “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda