ßßß
Pyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :)SKŁADNIKI1,5 kg boczkugłówka czosnku2 małe cebule lub 1 duża :)sól czosnkowamajeranekPRZYGOTOWANIEBoczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku.
Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody.Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem.Pyszny boczek na kanapki gotowy !
Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka.Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką.Pycha :)