ßßß



Składniki:2 kg boczku1 duża cebula1 mała główka czosnku1 łyżka majerankuSól himalajska gruboziarnista do smaku1 łyżka ziaren suszonego jałowca1 łyżka kolorowego pieprzu1 słoik ćwikły z chrzanemSposób wykonania:Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił.Zimny kroić na plastry, serwować z ćwikłą z chrzanem.Smacznego!