Wykonanie
Bez pieczystego dobrego
mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z
ćwikłą z
chrzanem, która doskonale komponuje się z tak
pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina.
Składniki:2 kg
boczku1 duża
cebula1 mała główka
czosnku1 łyżka
majerankuSól himalajska gruboziarnista do smaku1 łyżka ziaren suszonego jałowca1 łyżka
kolorowego pieprzu1 słoik
ćwikły z
chrzanemSposób wykonania:
Boczek płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy
majerankiem,
cebulę i
czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na
boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.
Jałowiec i
kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego
mięsa, oprószyć
solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby
boczek się zrumienił.Zimny kroić na plastry, serwować z
ćwikłą z
chrzanem.Smacznego!