ßßß Cookit - przepis na Boczek pachnący lasem

Boczek pachnący lasem

nazwa

Wykonanie

Bez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina.
Składniki:
2 kg boczku
1 duża cebula
1 mała główka czosnku
1 łyżka majeranku
Sól himalajska gruboziarnista do smaku
1 łyżka ziaren suszonego jałowca
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 słoik ćwikły z chrzanem
Sposób wykonania:
Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.
Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił.
Zimny kroić na plastry, serwować z ćwikłą z chrzanem.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/12/boczek-pachnacy-lasem.html