ßßß




Ciąg dalszy zimowych potraw. Smalec z cebulką i jabłkiem, z domowym chlebem smakuje rewelacyjnie. Wszędzie i zawsze jest bohaterem imprezy:-).Składniki:0,5 kg słoniny,100 g boczku,1 cebula,1 jabłko,1 ząbek czosnku,sól, pieprz,majeranek.Przygotowanie:Słoninę zmielić lub posiekać na drobniutko. Smażyć do momentu otrzymania złotych skwarek. Wyłowić łyżką cedzakową, żeby za bardzo się nie zesmażyły. Dodać cebulkę i boczek pokrojone w kosteczkę, czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy cebula się zeszkli dodać odłożone skwarki i starte jabłko. Chwilę jeszcze smażyć. Przelać do ceramicznego naczynia lub słoika. Zanim wystygnie przemieszać wszystko, żeby równomiernie się wszystko rozło ż yło w całej objętości.