Wykonanie





Ciąg dalszy zimowych potraw.
Smalec z
cebulką i
jabłkiem, z domowym
chlebem smakuje rewelacyjnie. Wszędzie i zawsze jest bohaterem imprezy:-).Składniki:0,5 kg
słoniny,100 g
boczku,1
cebula,1
jabłko,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek.Przygotowanie:
Słoninę zmielić lub posiekać na drobniutko. Smażyć do momentu otrzymania złotych skwarek. Wyłowić łyżką cedzakową, żeby za bardzo się nie zesmażyły. Dodać
cebulkę i
boczek pokrojone w kosteczkę,
czosnek. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Kiedy
cebula się zeszkli dodać odłożone skwarki i starte
jabłko. Chwilę jeszcze smażyć. Przelać do ceramicznego naczynia lub słoika. Zanim wystygnie przemieszać wszystko, żeby równomiernie się wszystko rozło ż yło w całej objętości.
