Wykonanie
Poszła a może.Przyjdzie jeszcze.Zimo to jak?
1 kg
słoniny200 gram
boczku3
cebule2 łyżki
majerankusól,
pieprzZe
słoniny pozbyć się skóry.Następnie pokroić w drobną kostkę.Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż tłuszcz się wytopi na niewielkiej mocy kuchenki.Kiedy będzie widać skwarki (ja połowy się pozbywam) dodać pokrojony w kosteczkę
boczek i smażyć do momentu aż będzie złocisty.Dodaję pokrojoną drobno
cebulkę i całość smażę, aż będzie szklista.Pod koniec dodaję
majeranek, w tym momencie można dodać
sól i
pieprz (ja tego nie robię,
smalec doprawiam na kanapce dopiero) i odstawić patelnie z kuchenki na 15 minut.Przelewać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.Podawać z
ogórkiem kiszonym.