ßßß Cookit - przepis na Domowy smalec

Domowy smalec

nazwa

Wykonanie

Poszła a może.
Przyjdzie jeszcze.
Zimo to jak?
1 kg słoniny
200 gram boczku
3 cebule
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Ze słoniny pozbyć się skóry.
Następnie pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż tłuszcz się wytopi na niewielkiej mocy kuchenki.
Kiedy będzie widać skwarki (ja połowy się pozbywam) dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć do momentu aż będzie złocisty.
Dodaję pokrojoną drobno cebulkę i całość smażę, aż będzie szklista.
Pod koniec dodaję majeranek, w tym momencie można dodać sól i pieprz (ja tego nie robię, smalec doprawiam na kanapce dopiero) i odstawić patelnie z kuchenki na 15 minut.
Przelewać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.
Podawać z ogórkiem kiszonym.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/02/domowy-smalec.html