ßßß Cookit - przepis na Domowy smalec

Domowy smalec

nazwa

Wykonanie

Składniki
Słonina - 0,5 kg
Cebula - 2 szt
Majeranek - 2 -3 łyżki
Sól - 1,5 łyżeczki
Pieprz - wg uznania
Dobre bo swojskie! :) Kromka ze smalcem i kiszonym ogórkiem najlepiej smakuje w mroźny ale słoneczny dzień, a jeśli dochodzi do tego piękny widok na góry - więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
Zaczynamy: słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę i wytapiamy w głębokiej patelni na wolnym ogniu (ważne aby temperatura nie była wysoka bo nasze skwarki się spalą) od czasu do czasu mieszając. Cebulę siekamy w kostkę lub piórka. Gdy nasza słonina wypuści dużo tłuszczu, a skwarki będą lekko rumiane dodajemy cebulę, majeranek, sól i pieprz. Smażymy do momentu zrumienienia się cebuli. Gotowy smalec najlepiej przełożyć do kamiennego garnuszka ale możecie również użyć słoika czy pojemnika.
Teraz tylko pozostaje posmarowanie wielkiej pajdy chleba naszym domowym smalcem i dołożenie do niej kiszonego ogóra :)
SMACZNEGO
Źródło:http://trochesmaku.pl/domowy-smalec