Wykonanie
Składniki
Słonina - 0,5 kg
Cebula - 2 szt
Majeranek - 2 -3 łyżki
Sól - 1,5 łyżeczki
Pieprz - wg uznaniaDobre bo swojskie! :) Kromka ze
smalcem i
kiszonym ogórkiem najlepiej smakuje w mroźny ale
słoneczny dzień, a jeśli dochodzi do tego piękny widok na góry - więcej do szczęścia mi nie potrzeba.Zaczynamy:
słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę i wytapiamy w głębokiej patelni na wolnym ogniu (ważne aby temperatura nie była wysoka bo nasze skwarki się spalą) od czasu do czasu mieszając.
Cebulę siekamy w kostkę lub piórka. Gdy nasza
słonina wypuści dużo tłuszczu, a skwarki będą lekko rumiane dodajemy
cebulę,
majeranek,
sól i
pieprz. Smażymy do momentu zrumienienia się
cebuli. Gotowy
smalec najlepiej przełożyć do kamiennego garnuszka ale możecie również użyć słoika czy pojemnika.
Teraz tylko pozostaje posmarowanie wielkiej pajdy
chleba naszym domowym
smalcem i dołożenie do niej
kiszonego ogóra :)SMACZNEGO