Wykonanie
Może i
smalec nie należy do najdietetyczniejszych i najzdrowszych smarowideł, ale za to do jednych z najsmaczniejszych:). Idealnie sprawdza się na przystawkę z kromką świeżego,
wiejskiego chleba oraz z
kiszonym ogórkiem.





Składniki:1 kg
słoniny1 duża
cebula1 duże kwaśne
jabłko1 łyżka
majeranu1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuWykonanie:
Słoninę mielimy przez maszynkę lub kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem lub dużą patelnię o wysokim rancie. Garnek/patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika i topimy
słoninę do uzyskania złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Trwa to ok. 40-45 minut.
Cebulę drobno szatkujemy,
jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Gdy
słonina się stopi i nabierze złotego koloru dodajemy do niej
sól,
pieprz,
majeran,
cebulę i
jabłko. Tłuszcz trzymany na ogniu do czasu aż
cebula się zeszkli. Gotowy
smalec przelewamy do słoików i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!