ßßß Cookit - przepis na Smalec po staropolsku

Smalec po staropolsku

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
25 dkg słoniny
25 dkg surowego boczku
1 nieduże jabłko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Słoninę i boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce.Przełożyć do głębokiej patelni i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek.Na końcu dodać pokrojoną drobniutko cebulę i obrane starte na tarce jabłko.Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Pozostawić do zastygnięcia i podawać.Wybornie smakuje na ciemnym pieczywie w towarzystwie kiszonego ogórka.W lecie obowiązkowo z małosolnym. Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/smalec-po-staropolsku.html