Wykonanie
SKŁADNIKI:25 dkg
słoniny25 dkg
surowego boczku1 nieduże
jabłko1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankusól i
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Słoninę i
boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce.Przełożyć do głębokiej patelni i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek.Na końcu dodać pokrojoną drobniutko
cebulę i obrane starte na tarce
jabłko.Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać
przyprawy i wyciśnięty przez praskę
czosnek.Pozostawić do zastygnięcia i podawać.Wybornie smakuje na
ciemnym pieczywie w towarzystwie
kiszonego ogórka.W lecie obowiązkowo z małosolnym. Smacznego :)