ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe fondue z twarożkowymi bułkami

Śniadaniowe fondue z twarożkowymi bułkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne, szybkie, proste ale jednocześnie wykwintne śniadanie – idealne jako propozycja weekendowa. Do serowego fondue pasują twarożkowe bułeczki oraz świeże warzywa- pomidorki koktajlowe, marchewki, pieczona dynia, buraczki. Takie fondue doskonale sprawdzi się również jako smakowita przekąska czy przystawka. Polecam!
Bułki (składniki w temp, pokojowej):
300 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
200 g Almette Jogurtowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
do posypania bułek- ziarna np. siemię, płatki owsiane itd.
Zaczyn- drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Zastawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładką masę, ciasto musi odchodzić od dłoni. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w podłużne paluchy, układamy w specjalnych foremkach lub po prostu na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Bułki przed pieczeniem możemy posypać ulubionym ziarnem, płatkami owsianymi itd. Pieczemy 25 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z serowym fondue.
Fondue
· 150 g - Almette Jogurtowy
· 150 g - Almette z ziołami
· 200 g ementalera
· szklanka czwórniaku (lub innego miodu pitnego)
· 1 łyżka oleju
· 1 ząbek czosnku
· 1 kieliszek kirszu lub śliwowicy
· biały pieprz
· gałka muszkatołowa
· opcjonalnie sól
· ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy serki Almette, starty na tarce ementaler, dwójniak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mąkę rozrabiamy w kirszu i dodajemy do masy serowej. Chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Podajemy na podgrzewaczu z kawałkami bułek twarożkowych. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/sniadaniowe-fondue-z-twarozkowymi-bukami.html