Wykonanie
Zapraszam na pyszne, szybkie, proste ale jednocześnie wykwintne śniadanie – idealne jako propozycja weekendowa. Do
serowego fondue pasują
twarożkowe bułeczki oraz świeże warzywa-
pomidorki koktajlowe,
marchewki, pieczona
dynia,
buraczki. Takie fondue doskonale sprawdzi się również jako smakowita przekąska czy przystawka. Polecam!
Bułki (składniki w temp, pokojowej):300 g
mąki pszennej200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej100 ml ciepłej
wody100 ml ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży200 g Almette
Jogurtowy3 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
cukru1 1/2 łyżeczki
solido posypania
bułek- ziarna np. siemię,
płatki owsiane itd.Zaczyn-
drożdże rozcieramy z
cukrem, zalewamy
wodą, dodajemy 2 łyżki
mąki pszennej, mieszamy. Zastawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.Pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładką masę, ciasto musi odchodzić od dłoni. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w podłużne paluchy, układamy w specjalnych foremkach lub po prostu na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułki przed pieczeniem możemy posypać ulubionym ziarnem,
płatkami owsianymi itd. Pieczemy 25 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z
serowym fondue.Fondue· 150 g - Almette
Jogurtowy· 150 g - Almette z
ziołami· 200 g ementalera· szklanka czwórniaku (lub innego
miodu pitnego)· 1 łyżka
oleju· 1 ząbek
czosnku· 1 kieliszek kirszu lub
śliwowicy·
biały pieprz·
gałka muszkatołowa· opcjonalnie
sól· ½ łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy
serki Almette, starty na tarce ementaler, dwójniak, doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.
Mąkę rozrabiamy w kirszu i dodajemy do masy serowej. Chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Podajemy na podgrzewaczu z kawałkami
bułek twarożkowych. Smacznego!