ßßß


SKŁADNIKI:Ok. 12 małych bułeczek30 dag. mąki graham25 dag. mąki pszennej50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszoneok. 300 ml. mleka1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka miodu4 łyżki olejuWYKONANIEMąkę mieszamy z drożdżami instant, jeśli mamy świeże to rozcieramy z łyżeczką mąki, szczyptą soli, cukru oraz odrobiną mleka.Wlewamy na mąkę i leciutko oprószamy mąką, czekamy aż chwilę podrosną.Dodajemy sól, cukier, miód. Wyrabiamy ciasto. Ja robię to ręką, muszę czuć to ciasto.Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem.Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną.Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.