ßßß
250 gramów mąki pszennej1,5 łyżki oleju20 gramów drożdży3/4 łyżeczki cukru150 ml ciepłego mleka1/3 łyżeczki soli na wierzch:50 ml + 1 łyżeczka wody (obojętne czy zimna czy ciepła)30 gramów mąki kukurydzianej1 łyżka oleju5 gramów świeżych drożdżyszczypta soliszczypta cukruW ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3/4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut "do ruszenia".Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce, przykrytej folią lub ściereczką, na około 40 minut do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Bułeczki odstawiamy na 15 minut do napuszenia.Na 10 minut przed końcem wyrastania bułeczek, przygotowujemy sobie papkę, którą będziemy smarować wierzch bułeczek.Drożdże rozgniatamy z olejem, wodą, mąką, sola i cukrem, ucieramy całość na gładką, jednolitą masę.Masą smarujemy wierzchy bułeczek, wyrównując powierzchnię silikonowym pędzelkiem (niestety na zdjęciu kolor smarowidełka wyszedł blado, w rzeczywistości jest pięknie żółty).
Na dnie piekarnika ustawiamy szeroką blaszkę wypełnioną w 1/3 wodą.Bułeczki pieczemy około 25 - 26 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.