ßßß
250 gramów mąki pszennej30 ml oleju20 gramów drożdży40 gramów cukru + 1 łyżeczka do zaczynu0,5 szklanki ciepłego mleka1 rozbełtane jajo do posmarowaniadowolne ziarenka do posypaniaszczypta soliW mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić "do ruszenia".Mąkę przesiać z solą, cukrem, dodać olej, zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części.Z każdej z niej uformować wałeczek o długości około 35 cm, zważając na to, żeby końce były cieńsze niż reszta.
Następnie końce wałeczka zwinąć tak:
Następnie nasz "warkoczyk wywijamy tak, i jego końce przylepiamy do wierzchu precla (zróbmy to dokładnie, żeby nam się podczas pieczenia nie porozklejały).
Precelki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozkłóconym jajem, posypujemy czym dusza zapragnie, u mnie mak i sezam, pieczemy na złoto w temperaturze 190 stopni ( u mnie około 15 minut).