Wykonanie
Ten
chleb piekę po raz trzeci i dopiero teraz dzielę się z Wam przepisem, bo dwa poprzednie znikały w ekspresowym tempie i nie
doczek ały sesji zdjęciowej ;) Ten
chleb w smaku przypomina trochę
bułkę. Jest pulchny i bardzo smaczny. Idealny do kanapek na słodko, choć ja lubię go także z
żółtym serem i dodatkami. Przepis wyjściowy pochodzi z broszurki Philips dołączonej do automatu, jednak trochę go zmodyfikowałam.

Składniki:350 ml ciepłego
mleka2 łyżki
oleju1 3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżki
cukru560 g
mąki pszennej1 3/4 łyżeczki
drożdży w proszku


Do pojemnika wlać ciepłe (ale nie gorące)
mleko, dodać
olej,
sól i
cukier. Składniki równomiernie zasypać
mąką. W
mące zrobić dołek i wsypać
drożdże. Pojemnik umieścić w automacie i włączyć odpowiedni program dla
chleba jasnego. U mnie program 2 (
chleb jasny szybki), kolor skórki 3, czas pieczenia 2 godz. 50 min, waga 1000 g. Kiedy
chleb będzie gotowy wyjąć go z pojemnika i ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!